Thnk – School of Creative Leadership

Omdat ik de droom heb om een eigen school op te starten – daar waar (jonge) mensen bewust worden van hun authenticiteit & waarde en deze leren te gebruiken, bezoek ik ook andere instituten die dat al doen. Mensen leren op diverse manieren en hoe meer ik lees over onderwijs, hoe meer ik diverse instituten en kanjers ontmoet die zich inzetten om mensen het meeste uit zichzelf willen halen. Om inspiratie op te doen en verbanden te leggen zoek ik deze mensen op.

Een van die inspirerende scholingsbedrijven is THNK. Gelegen op het mooie Westergasterrein arriveer ik tijdens de lunch in een ruimte wat iets weg heeft van de gezellige/ rommelige Montessori- of een Vrije school. Op een muur hangen allemaal gekleurde post-its met krabbels of tekeningetjes, overal liggen stiften en staan lage krukjes. Het enige wat niet klopt is de leeftijd van de aanwezigen; de gemiddelde leeftijd van de leerlingen op deze ‘school’ ligt ergens tussen de 30 en 40 jaar. Ook staan ze niet aan het begin van hun loopbaan; vrijwel allemaal hebben deze professionals hun sporen als ondernemer, in het bedrijfsleven of in de creatieve sector al ruimschoots verdiend. Het zijn Harvard-alumni, winnaars van prestigieuze beurzen en prijzen als de Rockefeller Foundation, de Bellagio Residency, de Red Dot Design Award, de Cannes Lions.

Toch zijn de 35 deelnemers , vanuit de hele wereld, hier wel om iets te leren. Een half jaar lang nemen ze deel aan een parttime programma dat bestaat uit discussies en groepsopdrachten. Vervolgens krijgen ze een jaar lang coaching bij de ontwikkeling van hun eigen bedrijf, het opstarten van een nieuwe onderneming of een andere belangrijke verandering die ze willen bewerkstellingen in een bepaalde sector.
Dit allemaal om met de deelnemers een concrete bijdrage te leveren aan een betere wereld, aldus de founders van THNK. “Wij geloven dat de wereld zo complex is, zulke grote problemen kent dat er een nieuw type leiderschap nodig is om deze problemen op te lossen”, zegt Mark Vernooij, manager van THNK. “De leiders van de toekomst moeten moeten hun linker- en rechterhersenhelft kunnen gebruiken en de wereld heeft dringend behoefte aan creatieve geesten”.

Het ontbreken van de ‘i’ in hun naam is exemplarisch voor THNK’s filosofie: dat de uitdagingen waarvoor we vandaag de dag in de wereld staan, niet door individuen alleen kunnen worden opgelost, maar collectief – creatieve leiders weten dit. Het gaat niet om de ‘i’, de ik alleen, maar altijd in samenwerking met anderen.

Terwijl ik door de ruimte liep dacht ik aan mijn vragen die ik vlak voordat ik naar binnen liep had. “Zijn die Harvard mensen wel benaderbaar? Hoe gaan zij om met twijfels en vragen? Etc..” Deze vragen verdwenen toen ik goed om mij heen keek en de krachtige vibe. Duidelijk lopen hier allemaal mensen rond die verandering willen en ook creëren. Met een no-nonsense lopen ze druk doch relaxed rond, spreken met elkaar over hun projecten/ uitdagingen in eigen land om vervolgens hier een vervolgstap neer te zetten. Het is een omgeving die je ieder gunt, waar creativiteit en ondernemerschap voorop staan en wat duidelijk mij geïnspireerd uit het gebouw doet verlaten. 

- If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it. -